2012/02/12

Eileen Gray'dan Roattino Lambader

Roattino Lambader
Wexford, İrlanda 1878 yılında doğan Eileen Gray'in stili zengin materyal ve sade formların birleşimidir. Tasarımları asla tek bir tarzın çatısı altında toplanmamıştır. Bu yüzden literatür, onun felsefesinin ‘ özgürlük’ oldugunu söyler 1910 ve 2000’li yılların başında en önemli eserleri arasında Gray lotus masası ve Pirogue kanepe bulunmaktadır.1922 yılında paris’te Jean Desert adlı bir tasarım galerisi açtı.
1924 yılında yapı tasarımında hiç tecrübesi olmamasına rağmen, mimari eleştirmen Jean Badovici’nin  de teşvikiyle Cote d’Azur’un sarp kayalıklarda yer alan ve E.1027 adını verdiği ultra-kübik ev üzerinde çalışmaya başladı.
İç tasarımında ise genellikle çelik ve cam malzemelerin kullanıldığı multi-işlevsel mobilyalar yerleştirdi ve yalın bir atmosfer kurgulayarak dekore etti. 70’li yıllarda Londra’lı Aram firması, Gray’in kimi tasarımların lisansını satın alarak çizgisini devam ettirmiştir. Yerden tasarruf ve rahat tasarımları seven Eileen Gray 1976 yılında Paris’te öldü. 
1931 yılında Eileen Gray'ın tasarladığı bu lambader ,farklı görünümüyle Münih'li ClassiCon sayesinde  tekrar hayat kazandı. S şeklinde bükülmüş beyaz çelik tüpten oluşan bu gövde, alttaki ağırlık ekseni sayesinde çok özel bir görüntü yaratıyor. 
Roattino Lambader
Roattino Lambader
Roattino Lambader Kafası


Roattino Lambader Kafası ve Kıvrım


Roattino Lambader Boyutları


Roattino Lambader Skeçi


Fotoğrfaflar: ClassiCon

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder