2011/01/03

Vaugh Shannon'dan Cambium Lambader


 Dendrokronoloji çalışmasından esinlenen bu aydınlatma, Cambium, akrilikten imal edilmiş bir ayaklı lambadır. Bu çok iletkenli sistem yumuşak fakat aynı anda kompleks bir ışık yaymak için dizayn edilmiş. Beş farklı tabaka, ağacın büyüme halkalarını temsil ederken, gerçeğe bağlı kalabilmek için ise materyel olarak meşe ağacı seçilmiş. Ahşap, akrilik ve çelik malzemler ağacın siuetini hatırlatacak şekilde biraraya gelmişler. 

 Dendrokronoloji (Yunanca δένδρον déndron = ağaç, χρόνος chrónos = zaman), köklerinden oluşmakta ve ağaç halkaları ile tarihleme yapma yöntemi anlamına gelmektedir.
Dendrokronoloji, çeşitli devirlere ait ağaçlardan alınan kesitlerde görülen yaş halkalarının çakıştırılması ile gittikçe eskiye doğru giden bir halkalar çizelgesi yapılması ilkelerine dayanır. Örneğin, 1960 yılnda kesilen bir ağaçta 200 yaş halkası bulduğumuzu varsayalım. Bu bize, ağacın 1760 yılında büyümeğe başladığını gösterir. Halkaların kalınlık ve incelikleri ise, bu 200 yıllık süre meydana gelen iklim değişikliklerini belirtir. Bu ağacın kesitindeki halkaları bir şerit halinde kağıda aktardıktan sonra, oldukça eski bir yapıdan, örneğin, bir camideki hatıllardan bir örnek aldığımızı düşünelim. 100 halkalık bu örneğin yaş halkalarını da bir şeride işleyelim, iki şeridi altalta koyu, her ikisine tümüyle aynı olan, yani çakışan bir kısım bulana kadar karşılaştıralım. Eğer bir çakışma noktası varsa ve bu cami hatılının dış halkaları ile 1960 yılında kesilmiş ağacın içi halkaları arasında 50 halkalık, yani 50 yıllık bir kesimde ise, cami hatılında kullanılan ağacın 1810 yılında kesilmiş olduğu ortaya çıkar. 100 halkalık olduğu için bu ağacın 1710 yılında büyümeğe başladığında bulunmuş olur. Her bölge için bu yaş halkaları şeritleri hazırlanır ve hep daha eskiye giden, çakışan örnekler toplananbilirse, Dendrokronoloji, Radyokarbon metodundan daha kesin bir kronoloji verebilir.




Fotoğraflar: Vaugh Shannon Kaynak:Wikipedia

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder