2011/01/12

Aldo Bernardi'den Göz Alıcı Aydınlatmalar


Venedik'in kuzeyinde Paderno del Grappo'da yaşıyan aydınlatma tasarımcısı Aldo Bernardi'nin çalışmaları gerçekten etkileyici. Bernardi klasik tarzda iç ve dış mekan için aydınlatma ürünlerini, bakır, pirinç ve porselen parçalar kullanarak üretiyor. Bernardi'nin en özel ürünleri olan bakır döküm anahtarlar, bağlantı parçaları ve boruları, sanki bize geçmiş yüzyılı canlandırıyor. 1970'den beri en yüksek kalitede aydınlatma armatürleri üretimi yapan Bernardi, Liberty Style, Art Deco ve Art and Crafts Akımı etkisinde kalmış, yetenekli bir tasarımcı. 

Arts and Crafts akımı:
Sanatlar ve El Sanatları anlamına gelen Arts and Crafts hareketi , 19. yüzyılın sonuna doğru İngiltere'de ortaya çıkan büyük bir sanat akımıdır. Endüstri devriminin sosyal, ahlaksal ve sanatsal karmaşasına bir karşı çıkış olarak doğmuştur. Bu hareketin önderi William Morris, Viktorya döneminin ucuz ve kötü seri üretim mallarının niteliksizliğini vurgulayarak, geçmişin el sanatlarına dönmeyi amaçlamış, ancak sonuçta geleceğe yön veren tasarım atılımları geliştirmiştir. El sanatlarını yeniden canlandırma çağrısı, malzemeye sadık kalmak, işlevsel nesneleri güzel yapmak, tasarımın işleve uygun olması gibi ilkeler, sonraki nesillerce sanat ve el sanatları değil, sanat ve endüstriyi birleştirme adına uyarlanmıştır. Akım yaklaşık olarak 1880 - 1910 yılları arasında en parlak günlerini yaşamıştır.
Art deco:
Helsinki Garı, belki art deco tarzında ilk binaydı (1919). Art deco Fransa menşeli sanat akımı. 1920'lerden sonra özellikle mimaride görülmüştür. Adını 1925 senesinde yapılan Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes (Uluslararası Modern Dekoratif ve Sınai Sanatlar) sergisinden almıştır. Art nouveau'nun hemen ardından gelen bu akım, ondan farklı olarak el emeğine değil, sanayiye dayalıdır. Desenleri geometriktir. Art nouveau'da olduğu gibi gotik süsleme öğelerinden yararlanılır. 1930'lardan sonra mimarların mimariyi süsten ayırmak istemeleri ve süslemeyi değil işlevselliği savunmalarıyla son bulmuş; fakat 1960'lı yıllarda yeniden itibar görmeye başlamıştır. Art deco'nun ilk büyük örneğinin Eliel Saarinen'in Helsinki Garı olduğu öne sürülür. Ankara Tren Garı, Chrysler Binası, Rockefeller Center, Empire State Binası ve Streamline, art deco'nun mimarideki en bilinen ve en görkemli eserleridir













Fotoğraflar: Aldo Bernardi / Kaynak: Wikipedia

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder